Căutarea datelor de naștere: cum să începeți cercetarea genealogică?

Resurse și tehnici pentru cercetarea genealogică.

Căutarea datelor de naștere: cum să începeți cercetarea genealogică?

Genealogia este o metodă fascinantă de descoperire a istoriei familiilor noastre și de conectare cu strămoșii noștri. Ceea ce începe cu o simplă întrebare poate duce la o căutare aprofundată a rădăcinilor noastre ancestrale. Adesea, acest proces începe cu căutarea datelor de naștere ale strămoșilor noștri. În acest articol, vom discuta despre cum să începeți cercetarea genealogică și despre ce trebuie să luați în considerare atunci când căutați datele de naștere ale strămoșilor dvs.

Ce sunt datele de naștere?

Datele de naștere reprezintă informațiile despre data, locul și ora nașterii unei persoane. Aceste informații sunt cruciale în determinarea identității și filiației unei persoane. Datele de naștere sunt înregistrate de autoritățile civile, cum ar fi biroul de evidență a populației, biserica sau spitalul unde a avut loc nașterea.

De unde să începeți cercetarea genealogică?

Înainte de începerea cercetării genealogice, este important să adunați informații cât mai multe despre strămoșii dvs. Începeți cu părinții, bunicii și orice altă rudă apropiată care mai este în viață. Întrebați-le despre numele și data nașterii părinților și bunicilor lor, dar și despre locurile unde aceștia s-au născut și au locuit. Încercați să obțineți fotografii, acte de căsătorie și orice alte documente relevante.

Există numeroase resurse online și offline disponibile pentru a vă ajuta să faceți cercetarea genealogică. Înainte de a vă abona la un site de genealogie online, verificați mai întâi dacă aveți un abonament de bibliotecă care vă permite accesul la acest tip de baze de date. Unele resurse online gratuite sunt FamilySearch.org, MyHeritage.com și Ancestry.com.

De asemenea, bibliotecile și arhivele locale pot fi o sursă de informații importante, mai ales pentru strămoșii din regiunile mai izolate. Încercați să vizitați arhivele naționale, academiile locale, biserici și case memoriale pentru a obține fotografii, documente și înregistrări ale datei de naștere.

În timp ce faceți cercetarea genealogică, este important să fiți atenți la diferitele variante ale numelor de familie și ale ortografierii acestora. Ortografiile diferă de la o regiune la alta, iar multe documente au erori gramaticale sau de transcriere care pot duce la dificultăți în identificarea corectă a strămoșilor dvs.

Cum găsim datele de naștere?

Există mai multe modalități de a găsi datele de naștere ale strămoșilor. Unele surse obișnuite includ actele de naștere, înregistrările bisericești și decesele. Cu toate acestea, în funcție de regiune și de perioada istorică, aceste documente pot avea diferite nivele de disponibilitate și accesibilitate.

Acte de naștere

Actele de naștere sunt cel mai adesea documentele accesibile pentru a găsi data nașterii unui strămoș. Aceste documente sunt emise de către autoritățile civile la momentul nașterii și sunt stocate în registre locale sau centrale. Pentru a găsi actul de naștere, trebuie să știți locul și data nașterii, precum și numele complet al strămoșului.

Înregistrări bisericești

Până la începutul secolului al XX-lea, biserica a fost principala instituție care a înregistrat nașterile, căsătoriile și decesele. Înregistrările bisericești pot fi extrem de utile în identificarea datelor de naștere a unui strămoș, dar acestea pot fi, de asemenea, mai dificil de găsit și de citit. Încercați să găsiți înregistrările bisericești la biserica unde ar fi putut fi botezat strămoșul dvs. sau în arhivele bisericești centrale.

Inregistrări de decedare

Înregistrările de deces pot oferi un indiciu important despre data și locul nașterii. În plus, acestea pot oferi informații despre părinți și alte rude, ceea ce poate ajuta la identificarea datelor de naștere a unui strămoș. Înregistările de deces sunt de obicei emise de autoritățile civile și sunt stocate într-o serie de registre guvernamentale.

Concluzie

Căutarea datelor de naștere ale strămoșilor dvs. poate fi un proces amuzant și fascinant. Cu atât de multe resurse disponibile, de la arhive la baze de date online, este mai ușor decât oricând să faceți cercetarea genealogică. Să fiți perseverenți în căutarea informațiilor și să fiți atenți la ortografiile diferite ale numelor de familie. În cele din urmă, să împărtășiți descoperirile cu familia și prietenii.

Lista de verificare:

- Culegeți informații despre strămoșii dvs. de la rudele apropiate

- Accesați resurse online și offline, inclusiv bibliotecile, arhivele și site-urile de genealogie

- Fiți atenți la ortografiile diferite ale numelor de familie și ale transcrierii

- Căutați în actele de naștere, înregistrările bisericești și decesele pentru a găsi datele de naștere

- Împărtășiți descoperirile cu familia și prietenii.

Sperăm că acest articol v-a fost de ajutor în căutarea datelor de naștere ale strămoșilor dvs. Începeți să explorezi genealogia acum și luați legătura cu istoria familiei dvs.!